5 påskedesserter å lage med barna
Hei og hopp! Påsken er snart her, og med den kommer en ekstraordinær sjanse til å hoppe inn på kjøkkenet sammen med ungene. Vi vet alle at påsken ikke bare handler om å lete etter gjemte påskeegg fra påskeharen, men også om å skape magiske minner og nyte fridagene sammen - og hva er vel bedre enn å gjøre det med litt søl, latter og deilige dufter fra kjøkkenet? Så, knyt forkléet og samle ungene - her kommer fem påskeinspirerte dessertoppskrifter!
Påskeinspirerte mini-donuts
La oss presentere: påskeinspirerte mini-donuts! En eksplosjon av smak og farge som vil få både store og små til å juble. Tenk deg små, luftige donuts, akkurat passe store for å gli ned i en munnfull. Men det er ikke bare smaken som gjør disse donutsene unike - det er de påskeinspirerte dekorasjonene som stjeler showet. Med litt kjærlighet og fantasi blir disse godbitene påskehøytidens absolutte høydepunkter.
Denne oppskriften gir ca. 13 mini-donuts.
Donuts
- 1 egg
- 50 gram sukker
- 1/2 vaniljestang (eller 1/2 ts vaniljepulver)
- 85 gram hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts kardemomme
- 50 gram smeltet smør
- 1/2 dl kremfløte
- Finrevet sitronskall fra 1 sitron
Sånn gjør du:
- Visp sammen egg, sukker og vanilje til en lys og luftig eggedosis.
- Bland sammen hvetemel, bakepulver og kardemomme og vend det ned i eggedosisen.
- Vend til slutt inn smeltet smør, kremfløte og sitronskall.
- Forvarm donut-jernet og fyll deretter formene med røre. Lukk lokket forsiktig så ikke røren spruter utover.
- Stek i 3-4 minutter, til donutsene dine har fått en fin, gyllen farge.
- Løft donutsene ut av jernet og avkjøl på rist.
- Dekorer på valgfritt måte. Her nedenfor kommer noen forskjellige forslag til hvordan du kan dekorere dine mini-donuts slik at de blir litt ekstra påskeaktige.
Pynt - Gul kokos og sjokoladeegg
- Melis
- Vann
- Kokosflak
- Gul karamellfarge, geléfarge eller pastafarge
- Krymmel eller spiselig sølvpulver
- Sjokoladeegg
Sånn gjør du:
- Rør sammen en fast glasur av melis og vann. Farg glasuren gul med konditorfarge.
- Farg også kokosflakene med den gule fargen.
- Dypp de avkjølte donutsene i glasuren og la overflødig glasur renne av.
- Dypp deretter donutsene i de gule kokosflakene.
- Dryss over litt krymmel eller spiselig sølvpulver og legg et sjokoladeegg i midten av hver donut.
Pynt - Kyllinger, fuglereder og påskeharer
- Hvit sjokolade
- Mørk sjokolade
- Gul og hvit oljebasert sjokoladefarge eller fargede sjokoladeknapper
- Hvit og rosa sukkerpasta
- Sjokoladeegg
- Hasselnøtter
Påskeharer
|
Kyllinger
|
Fuglereder
|
- Smelt hvit sjokolade og bland inn hvit sjokoladefarge.
- Dypp de avkjølte donutsene i den smeltede sjokoladen og la stivne.
- Smelt mørk sjokolade og form til øyne og værhår som du lar stivne på bakepapir.
- Form sukkerpasta til kaninører og små poter.
- Fest ørene, potene, øynene og værhårene og legg et sjokoladeegg i midten av hver donut.
|
- Smelt hvit sjokolade og bland inn gul sjokoladefarge.
- Dypp de avkjølte donutsene i den smeltede sjokoladen og la stivne.
- Smelt mørk sjokolade og form til øyne og nebb som du lar stivne på bakepapir.
- Fest øynene og nebbene på donutsene.
|
- Smelt hvit sjokolade og bland inn hvit sjokoladefarge.
- Dypp de avkjølte donutsene i den smeltede sjokoladen.
- Hakk hasselnøtter og dypp donutsene før sjokoladen har stivnet i hasselnøttene.
- Legg et sjokoladeegg i midten av hver donut.
|
Klassisk påskekake
Finnes det noe som skriker påske mer enn denne klassiske lille påskekaken? Nope, tror ikke det! Veldig god er den også, og enkel å lage. En perfekt liten påskedessert rett og slett.
Denne oppskriften holder til omtrent 10 påskekaker
- 3 egg
- 1 ½ dl sukker
- 2 dl hvetemel
- 0,5 dl melk
- 1 ts bakepulver
- 2 dl bringebærsyltetøy (eller annet valgfritt syltetøy) til fyll
Pynt
- 3 dl kremfløte
- 1 boks aprikoser
Sånn gjør du:
- Sett ovnen på 250°
- Legg bakepapir i en langpanne (30x40cm).
- Pisk egg og sukker til det er luftig.
- Bland mel og bakepulver i en bolle og sikt det ned i eggeblandingen. Bland sammen og tilsett melken forsiktig.
- Bred ut røren i langpannen og stek midt i ovnen i 5-7 minutter
- Ta ut kaken fra ovnen og dryss litt sukker over. Legg på et nytt bakepapir og vend hele kaken, slik at den havner på det nye papiret. La avkjøle.
- Fjern bakepapiret som ligger på kaken og smør et jevnt lag med syltetøy over kaken. Vi foretrekker bringebærsyltetøy, men det går selvfølgelig like bra med jordbærsyltetøy, eplemos eller hva man nå foretrekker.
- Rull sammen kaken fra kortsiden og la den avkjøle.
- Skjær rullekaken i 10 skiver. Pisk fløte og legg en god klatt på hver skive. Topp med en halv aprikos. Nå har dere laget påskens deiligste påskekaker som passer for hele familien.
Sjokoladebollekyllinger
Det er på tide å ta den klassiske kaffen til nye høyder med vår oppskrift på sjokoladebollekyllinger. (Hvem hadde trodd at de klassiske sjokoladebollene kunne kle seg ut som bedårende kyllinger?). Disse søte små skapningene er ikke bare en fryd for øyet, men også latterlig morsomme å lage. Rull sjokoladebollene i gult perlesukker, gi dem personlighet med øyne og nebb. Voilà! Påskens deiligste sjokoladeboller er klare!
Denne oppskriften gir omtrent 20 sjokoladeboller
- 100 gram smør
- 1 dl sukker
- 1 ss vaniljesukker
- 3 ss kakao
- 3 dl havregryn
- Valgfritt: 3 ss kald kaffe
Pynt
- Perlesukker eller kokos
- Gul konditorfarge
- Sukkerøyne
- Oransje Smarties eller Non Stop
Sånn gjør du:
- Bland sammen smør og sukker.
- Rør inn kakao, vaniljesukker, vann og havregryn.
- Farg perlesukkeret (eller kokos) med den gule konditorfargen.
- Form runde boller og rull dem i perlesukker (eller kokos).
- Dekorer med sukkerøynene og trykk fast en oransje Smarties eller Non Stop som nebb.
Søte påskevafler i ny drakt
Velkommen til en oppskrift hvor tradisjon møter innovasjon - søte små pastellfargede vaffel-egg! Ta fram vaffeljernet og gjør deg klar til å lage en hel bolle full av små pastellfargede vidundere. Med boblevafler som base og et dypp i himmelsk pastellfarget sjokolade, forvandler vi hver boble til et lite kunstverk. Disse bedårende, eggformede mini-vaflene er den perfekte overraskelsen til påskebrunsjen eller som en kreativ dessert.
Denne oppskriften gir omtrent 5 vafler
- 6 eggehviter, vispet til myke topper
- 3 eggeplommer
- 1,8 dl melk
- 15 ml vaniljeekstrakt
- 0,9 dl usaltet smør, smeltet
- 1,8 dl sukker
- 3 dl hvetemel
- 5 ml bakepulver
- 1 krm salt
- en klype nyrevet muskat
- Hvit sjokolade
- Oljebasert sjokoladefarge eller fargede sjokoladeknapper i valgfrie farger
Sånn gjør du:
- Visp sammen eggeplommer, melk, vanilje, smør og sukker i en bolle til alt er godt blandet.
- Bland mel, bakepulver, muskat og salt i en stor bolle.
- Sikt blandingen ned i eggeblandingen og visp til alle klumper er borte.
- Vend inn en tredel av de vispede eggehvitene i røren og rør til den er luftig.
- Vend forsiktig inn resten av eggehvitene i to omganger.
- Forvarm vaffeljernet og fordel røren jevnt over bunnplaten.
- Stek i 3-5 minutter, til vaffelen din har fått en fin, gyllen farge. La avkjøle.
- Skjær forsiktig ut alle "boblene" fra vaflene.
- Smelt hvit sjokolade og bland inn sjokoladefarge.
- Dypp alle “boblene” i den fargede sjokoladen. La stivne.
- Spis!
Gulrotkake
Gulrotkake har blitt en elsket kake som alle liker. Hvilket er helt forståelig, for å, så godt det er! Og liksom sunt, hehe. Perfekt for enhver anledning egentlig, men passer litt ekstra godt i påsken, synes vi!
Denne oppskriften gir omtrent 30 stykker gulrotkake
- 4 egg
- 4 dl sukker
- 4 dl hvetemel
- 1 ts malt kanel eller kardemomme
- 1 ts vaniljesukker
- 2 ts bakepulver
- 200 gram smeltet smør
- 350 gram revne gulrøtter
Glasur
- 125 gram romtemperert smør
- 1 dl naturell kremost
- 3 dl melis
- 2 ts vaniljesukker
Sånn gjør du:
- Sett ovnen på 225°.
- Smelt smøret. Riv gulrøttene fint.
- Visp egg og sukker luftig.
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene og rør det inn i eggeblandingen sammen med smør og de revne gulrøttene. Bland alt til en deig.
- Bred ut deigen i en langpanne, 20x30 cm. Stek kaken midt i ovnen i omtrent 30 minutter. La avkjøle.
- Nå er det tid for å lage glasur! Pisk sammen smør og kremost. Tilsett halvparten av melisen og pisk til det blir luftig. Hell i resten av melisen og vaniljesukker og pisk i omtrent 1 minutt.
- Bred glasuren over kaken. Kjøl ned og skjær i ruter.
Og der har dere det, fem sprakende desserteventyr som kommer til å gjøre påsken ekstra god i år! God påske, og husk: det beste med tradisjoner er å gjøre dem til sine egne. Nå, ut og lete etter den påskeharen, han har sikkert noe smakfullt igjen i sitt gjemmested.